Effectief gebruik van zwavelzuur als afvoerreiniger & riool ontstopper?

Effectief gebruik van zwavelzuur als afvoerreiniger & riool ontstopper?

De op één na veiligste manier om verstopte afvoeren te ontstoppen, is door een zuiger te gebruiken. Het is echter een  beperkte mogelijkheid in zijn functies en lost alleen lichte klompen op. Ernstige klompen hebben iets sterkers nodig.

Een afvoervijzel/slang is het op twee na veiligste hulpmiddel om te gebruiken bij het ontstoppen van afvoeren. Het werkt door de klomp fysiek af te breken of door hem vast te haken en eruit te trekken.

De meest veilige manier is een zwavelzuur ontstopper, zo als special Drain van Bio Espe, te gebruiken. Deze brengt geen enkele schade toe aan lood, ijzer, metalen, pvc of septische tunnels maar lost zaken als vetten, haar vet, etensresten, koffiedik, luiers, maandverband, toiletpapier en ontlasting volledig op. Drain Special werkt op koud water dus ook diep in de leiding! Zwavelzuur ontstoppers worden vaak door loodgieters gebruikt.

langzaam lopende afvoer

Een combinatie van zuiveringszout en azijn is een andere effectieve en septische veilige methode om afvoerklompen af ​​te breken. Als dit niet lukt, kunt u altijd de leidingen loskoppelen en de verstopping fysiek verwijderen.

Maar wat gebeurt er als u alles tevergeefs heeft geprobeerd of u gewoon snel uw riool wilt ontstoppen? Een zure afvoerreiniger is het antwoord.

Zwavelzuur en zoutzuur zijn de 2 zuren die loodgieters en huiseigenaren het meest gebruiken om afvoeren te ontstoppen. Hoewel zoutzuur de sterkste is tussen de 2, is zwavelzuur de meest effectieve.

Om een ​​afvoer te ontstoppen met zwavelzuur, giet je langzaam 200 ml in een langzaam lopende afvoer of 500 ml in een ernstig verstopte afvoer. Zet na 10 seconden het koude water aan om te controleren of de afvoer leeg is. Zo niet, voeg dan meer zuur toe en wacht langer (15 minuten tot 1 uur).

Zwavelzuurontstoppers kunt u gemakkelijk online bestellen bij bio-espe.nl. Merkproducten zoals Drain special zijn gemaakt van tot 95% zwavelzuur.

Zwavelzuur is zeer effectief bij het opruimen van verstopte afvoeren. Het reageert met de klomp en breekt het af in kleinere stukjes die gemakkelijk door de leiding kunnen stromen. Bij de reactie wordt de temperatuur niet hoger dan 80 graden, waardoor u niet hoeft te vrezen dat er schade aan uw pvc leidingen zal optreden!

Het mooie van het gebruik van zwavelzuur als afvoerreiniger is dat het verstoppingen zeer snel (meestal binnen enkele seconden) afbreekt. Het kan echter langer duren (ongeveer 15 minuten) om verstoppingen in een ernstig verstopte riolering af te breken.

Veiligheidsmaatregelen bij het gebruik van zwavelzuur als afvoerreiniger

Wanneer zwavelzuur in de afvoer wordt gegoten, reageert het snel met de verstopping en daarbij kunnen gassen als zwaveldioxide en waterstofsulfide worden gevormd. Deze gassen zijn giftig en daarom is het nodig om het zuur langzaam te gieten, ervoor te zorgen dat de ruimte goed wordt geventileerd.

De vuistregel bij het omgaan met zwavelzuur (of welk ander zuur dan ook) is om altijd zuur aan het water toe te voegen.

Wanneer je zuur aan water toevoegt, wordt de warmte geabsorbeerd door het water dat alleen maar warm wordt. Het is ook goed om te onthouden dat, aangezien het zuur zwaarder is dan water, het naar de bodem zal zinken.

Het is ook belangrijk om ervoor te zorgen dat u het zuur langzaam uitgiet. Dat houdt de geproduceerde warmte op een laag niveau en vermijdt tegelijkertijd sputteren.

Hoe zwavelzuur te gebruiken om een ​​afvoer schoon te maken/te reinigen?

Wij raden aan om een ​​veiligheidsbril en rubberen handschoenen te dragen bij het gebruik van zwavelzuur om een ​​afvoer te reinigen. Vermijd ook het gebruik van zwavelzuurontstopper als u een andere chemische stof heeft gebruikt om de verstopping te verwijderen.

De 2 chemicaliën kunnen reageren en giftige dampen produceren.

Share this post