Kalkaanslag van kranen verwijderen

kalkaanslag-douche

Kalkaanslag van kranen verwijderen

Kalkaanslag, of zoals het wetenschappelijk bekend staat als “calciumcarbonaat”, is een veelvoorkomend verschijnsel in keukens en badkamers in Nederland. Kalkaanslag komt vaker voor in gebieden met hard water (water met een hoog mineraalgehalte). Hard water wordt meestal veroorzaakt door water dat door gebieden met kalksteen stroomt,

vandaar dat het resulterende residu kalkaanslag wordt genoemd. Hoewel het zeer onwaarschijnlijk is dat hard water negatieve gezondheidseffecten heeft, zeker gezien de concentratie in uw drinkwater, kan het een veel grotere impact hebben op uw sanitair.

Wat veroorzaakt kalkaanslag?

Wanneer hard water op een oppervlak blijft liggen en verdampt, laat het zijn mineraalgehalte achter. Dit heeft meestal de vorm van een krijtwit residu: kalkaanslag. Hoewel het in eerste instantie onschadelijk is, wordt kalkaanslag erg hard als het opdroogt en, helaas, neemt het sneller toe in gebieden met bestaande kalkaanslag, waardoor het probleem alleen maar groter wordt. Dit betekent dat plaatsen in uw woning die vaak worden blootgesteld aan water, zoals kranen, douchekoppen, waterkokers en afvoeren, kalkaanslag kunnen worden als ze niet snel worden aangepakt. Een meer wetenschappelijke verklaring van kalkaanslag is te vinden op Wikipedia. Na verloop van tijd kunnen zware kalkafzettingen de werking van uw sanitair belemmeren of zelfs verstoppingen veroorzaken. Andere onaangename bijwerkingen zijn onder meer het vinden van kalkvlokken in uw thee of koffie, die zich hebben opgehoopt op het metalen element in uw waterkoker. Hoewel er nu enkele douchekoppen zijn die zijn ontworpen om schoon te worden gewreven om verstoppingen door kalkaanslag te voorkomen, zullen items zoals kranen meestal wat extra inspanning vergen.

Kalkaanslag verwijderen

Gelukkig is het heel eenvoudig om kalkaanslag te verwijderen met behulp van onze Uri Special. Hoewel het mogelijk is om kalkaanslag te verwijderen door te schrobben, zullen gereedschappen zoals staalwol en schurende reinigingsmiddelen waarschijnlijk leiden tot schade aan de items die u wilt beschermen. Door in plaats daarvan Uri Special aan te brengen, kunt u kalkaanslag uit elkaar halen en voorzichtig wegvegen. Er zijn een aantal kalkverwijderaars op de markt, zoals Uri Special en Super Sani, die effectief zijn voor het verwijderen van aanslag in bijvoorbeeld leidingen.

Voor het schoonmaken van de badkamers in jou hotel en het voorkomen van zware aanslag zijn er echter genoeg alternatieve oplossingen voor je kalkprobleem. De meest populaire hiervan zijn azijn en citroensap, die beide gemakkelijk verkrijgbaar zijn bij uw plaatselijke supermarkt. Citroensap kan in flessen worden gekocht (of gewoon uit citroenen worden geperst, als je het niet bereid kunt vinden). Als je kalkaanslag te sterk is voor gewone azijn of citroensap, zijn pekelazijn of limoensap iets sterker en zouden ze een grotere impact moeten hebben, zelfs als je badkamer een dag of twee naar augurken ruikt.

Hoewel het eenvoudig zou moeten zijn om een ​​vloeistof te vinden die kalkaanslag verwijdert, kan het zijn dat u meer moeite heeft om de oplossing op uw metaal te houden terwijl deze de kalkaanslag afbreekt. Deze vloeistoffen hebben tijd nodig om hun werk te doen, meestal minstens een uur, en de meeste moderne badkameroppervlakken zijn ontworpen om vloeistoffen weg te laten glijden, niet op hun plaats te blijven.

Reinigingskranen

Een truc is om wattenschijfjes te gebruiken, hetzelfde type als je zou kunnen gebruiken met gezichtsreiniger. Week de pads in uw reinigingsoplossing en wikkel ze vervolgens rond de probleemgebieden van uw kranen. Je kunt de pads op hun plaats houden met sterke tape of touw, net zo lang als ze in contact blijven met de kranen. Zodra dit is gebeurd, laat u uw zelfgemaakte reinigingspads minstens een uur op hun plaats, waarschijnlijk dichter bij twee, en verwijdert u ze vervolgens. De kalkaanslag moet nu voldoende verzwakt zijn om weggeveegd te worden, of op zijn minst kwetsbaar zijn om met een schuursponsje te worden weggeschrobd. Als je het grootste deel van de kalkaanslag kunt verwijderen, maar er nog een paar over zijn, herhaal je het proces en zou je de rest moeten kunnen krijgen. Als je je eigen citroen- of limoensap uitknijpt om kalkaanslag te verwijderen, is een andere truc om de overgebleven helften van het fruit te nemen en deze eenvoudig op de uiteinden van je kraantuiten te plakken.

Citroensap of azijn kan ook worden gebruikt om andere items in uw huis schoon te maken die zijn aangetast door kalkaanslag. U kunt een kopje vloeistof in een lege wasmachine of vaatwasser plaatsen en een reinigingscyclus uitvoeren, waardoor kalkaanslag in de werking van de machine wordt verwijderd of verminderd. Door je waterkoker voldoende te vullen met voldoende vloeistof om het metalen element erin onder te dompelen, hem vervolgens met water bij te vullen en te koken, zou de meeste kalkaanslag moeten worden verwijderd die onvermijdelijk in waterkokers in een groot deel van het VK verschijnt. Zorg er wel voor dat je je waterkoker daarna goed omspoelt; als je eenmaal de kalkaanslag hebt verzwakt, wil je niet dat er vlokken van in je ochtendthee of koffie komen.

Als deze methoden niet effectief zijn, moet uw kalkprobleem waarschijnlijk worden opgelost met een gespecialiseerd reinigingsproduct, dat te vinden is bij Bio Espe. Deze producten zouden alle, behalve de oudste, meest hardnekkige kalkaanslag moeten verwijderen als u de instructies opvolgt, maar het is vooral belangrijk om waterkokers af te spoel waterkokers en kranen goed om eventuele giftige resten te verwijderen. Als je deze kalkaanslag eenmaal hebt verwijderd, kun je met een gids over het schoonmaken van chroom in je badkamer je kranen er mooi en glanzend uit laten zien!

Share this post